Leadership in pasi de Tango
Se spune ca It takes two to tango. Eu spun ca tangoul este acea arta prin care poti avea incredere intr-un strain in 5 minute. Aud deja curiozitatea si scepticismul, date la maxim:
“Daca o femeie si un barbat stau intr-o cafenea timp de 3 ore si nu ajung la un agreement, daca sunt parteneri de business sau oameni care lucreaza de ani buni in echipe si tot nu ajung sa se inteleaga prin cuvinte, cum sa cred ca pot face asta in 5 minute, dansand tango?”
Acum cativa ani buni, cand incepeam sa fac pasi timizi pe ritmuri de tango, am avut in jurul meu oameni speciali, care privesc dansul dincolo de aspectul de suprafata al pasilor si muzicii.
Care inteleg cat este de importanta psihologia in tango, ca in toate rolurile de leadership si comunicare. Iar tangoul este o metafora perfecta pentru colaborare, pentru intelegerea ca in orice relatie, este esentiala intelegerea punctelor de vedere diferite.
Leadershipul nu mai este doar in sarcina si pe umerii executivilor. Liderii pot conduce atat de bine pe cat membrii echipei lor le permit. Rolul angajatilor are din ce in ce mai mare importanta, nu este unul simplu sau unul pasiv.
Aceste aspecte le-am descoperit prin exercitii simple, impreuna cu participantii workshop-ului Tango Leadership.
In cateva minute, am invatat o lectie puternica: leadershipul este o conversatie in ambele sensuri.
Cum incepe aceasta conversatie, in care pare ca liderii foarte buni se conecteaza cumva prin fire invizibile, citesc nevoile follower-ilor, dandu-le mesaje care nu se aud si nu se citesc?
Cum reusesc membrii echipei sa absoarba intentia si energia leaderului, in loc sa inainteze conform propriilor simturi?
Poate ti s-a intamplat si tie, ca manager, lider sau coleg intr-o echipa, sa constati ca nu iti sunt percepute corect intentiile. Iar colegii isi fac singuri dansul, dupa propriul ritm.
Printre oamenii cu care ai lucrat, au existat colegi cu care ai avut acelasi ritm? Sau dimpotriva, ei aveau timpul lor, ritmul lor. Si de aceea preferai sa eviti sa lucrati impreuna? Sau colaborarea cu ei parea o corvoada?
Ca si in echipele echilibrate, in tango, partenerii isi adapteaza ritmul pentru a se conecta cu ritmul celuilalt. Acel ImpreUNUL nu pare deloc o corvoada. Pentru ca nici nu este. Ca partener, in tango, stii ca nu pierzi nimic cedand controlul. Castigi imens insa, prin flexibilitatea de a-ti aseza pasii, sincronizati cu ai partenerului. Cu alte cuvinte, nu ramai intr-un singur rol.
Cateodata conduci, alteori te lasi condus.
Simti ca unul dintre aspectele de imbunatatit este flexibilitatea?
Iti doresti sa acorzi incredere in loc sa ai controlul a ceea ce se intampla?
Intr-un moment de liniste, raspunsul intrebarilor de mai jos iti poate aduce mai multa claritate.
Atunci cand sunt intr-un rol, ce alte aspecte neglijez?
Cum pot vedea o persoana in intregul sau, nu doar in rolul pe care cu darnicie, i l-am alocat?
Cum sunt eu ca lider/partener, dincolo de ceea ce vad ceilalti?
Care –mi sunt provocarile in rolul care-mi este mai putin confortabil?
Sunt mai apropiat de Oameni sau de Sarcini?
Care este echilibrul meu, acela in care nu sunt nici salvat, nici salvator?
O actiune concreta in urma acestor constientizari face ca fiecare zi de lucru mult mai eficienta si semnificativa. Ia timp si practica sa schimbam aceste comportamente. Si o deschidere anume sa ne uitam la noi in suflet. Iar comunicarea prin tango ofera acest context prielnic.
Experimenteaza leadershipul, obtinerea angajamentului si colaborarii prin tango chiar in compania ta, impreuna cu echipa sau persoanele cu care colaborezi, in forme si moduri inedite.
Workshopurile la care poti participa sunt pe site-ul tangoleadership.ro.
Pe pagina Tango Leadership sunt aspecte interesante din workshopurile desfasurate.
Lead & Learn!